Qlobal istiləşmə balıqçılığı təhdid edir: Çəkiləri azalır
Fevral 29
01:24
2024
Tokio Universitetinin yapon alimləri dünya okeanının istiləşməsi ilə tutulan balıqların çəkisi arasında əlaqə tapıblar. Məlum olub ki, iqlim dəyişikliyi səbəbindən balıqların orta çəkisi azalmağa başlayıb.
Qayunarinfo xəbər verir ki, bu barədə "Fish and Fisheries" (FAF) elmi jurnalında dərc olunan məqalədə deyilir.
Müşahidələr göstərib ki, 2010-cu ildən bəri Yapon sardina və çubuqlarının sayı orta dərəcədə artıb, lakin balıqların özləri kiçilib.
"13 növdən 17 balıq populyasiyasını araşdırdıq və onların çoxunun bu müddət ərzində çəkisinin azaldığını aşkar etdik", deyə Tokio Universitetinin Atmosfer və Okean Tədqiqatları İnstitutundan professor Şiniçi İto deyib.
Nəticələr balıqların bədən çəkisinin iki azalması dövrünü aşkar edib: 1980 və 2010-cu illərdə. Komanda 1980-ci illərdə çəkinin azalmasını Yapon sardinalarının artması ilə əlaqələndirib və ehtimal olunur ki, bu, balıq növlərinin daxilində və aralarında qida üçün rəqabətin artmasına səbəb olub.
"Temperatur yüksəldikcə okeanın yuxarı təbəqəsi daha çox təbəqələşir və əvvəlki tədqiqatlar göstərdi ki, böyük planktonlar daha kiçik plankton və meduza kimi daha az qidalı jelatinli növlərlə əvəzlənir", deyə professor İto qeyd edib.
Alimlər xəbərdarlıq ediblər ki, hökumətlər və balıqçılıq sənayesi qida təhlükəsizliyini qorumaq üçün dəyişən iqlimin təsirlərini nəzərə almalıdır.
Qayunarinfo xəbər verir ki, bu barədə "Fish and Fisheries" (FAF) elmi jurnalında dərc olunan məqalədə deyilir.
Müşahidələr göstərib ki, 2010-cu ildən bəri Yapon sardina və çubuqlarının sayı orta dərəcədə artıb, lakin balıqların özləri kiçilib.
"13 növdən 17 balıq populyasiyasını araşdırdıq və onların çoxunun bu müddət ərzində çəkisinin azaldığını aşkar etdik", deyə Tokio Universitetinin Atmosfer və Okean Tədqiqatları İnstitutundan professor Şiniçi İto deyib.
Nəticələr balıqların bədən çəkisinin iki azalması dövrünü aşkar edib: 1980 və 2010-cu illərdə. Komanda 1980-ci illərdə çəkinin azalmasını Yapon sardinalarının artması ilə əlaqələndirib və ehtimal olunur ki, bu, balıq növlərinin daxilində və aralarında qida üçün rəqabətin artmasına səbəb olub.
"Temperatur yüksəldikcə okeanın yuxarı təbəqəsi daha çox təbəqələşir və əvvəlki tədqiqatlar göstərdi ki, böyük planktonlar daha kiçik plankton və meduza kimi daha az qidalı jelatinli növlərlə əvəzlənir", deyə professor İto qeyd edib.
Alimlər xəbərdarlıq ediblər ki, hökumətlər və balıqçılıq sənayesi qida təhlükəsizliyini qorumaq üçün dəyişən iqlimin təsirlərini nəzərə almalıdır.